28 augustus 2020

Van 12 tot en met 27 september is mijn werk te zien op “Appèl”, een samenwerkingsverband van zeven galeries die beoogt om het contact tussen de galeries, hun relaties en hun kunstenaars te vergroten.

In de expositie op de ruime eerste etage van het Werkwarenhuis in ’s-Hertogenbosch, tonen zeven galeries een selectie van het aanbod aan beeldende kunst in het zuiden van het land.

Deelnemende galeries:

Contempo Galerie, Rotterdam
Galerie Marzee,, Nijmegen
Galerie Nasty Alice, Eindhoven
Galerie Wilms, Venlo
Jan van Hoof Galerie, ‘s-Hertogenbosch
Luycks Gallery, Tilburg
Salon, Eindhoven

12 t/m 27 september 2020

Locatie:
Werkwarenhuis, Tramkade 22-24 5211 VB  ‘s-Hertogenbosch

Openingstijden:
woensdag t/m zondag 12.00-18.00 uur

Toegang gratis

Bereikbaarheid:
10 minuten lopen vanaf station.
Volop betaalde parkeergelegenheid in de buurt.
Tentoonstelling bevind zich op de 1e etage, er is helaas geen lift.

______________________________________________________________________________________________________________________

4 juli 2020

Een paar dagen geleden verscheen onderstaande recensie op de website "Brabant cultureel". De hele recensie is te lezen op 

https://www.brabantcultureel.nl/2020/06/26/lucas-gassel-revisited-toont-eigentijdse-variaties-op-helmondse-landschapsschilder/

 

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

25 mei 2020

Vanaf 6 juni neem ik deel aan de groepstenstoonstelling “Lucas Gassel revisited” die plaatsvindt in de Cacaofabriek in Helmond. De expositie is te zien tot en met 9 augustus en is iedere dag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Locatie
De Cacaofabriek
Cacaokade 1
5705 LA Helmond

Contact algemeen
0492-529009
info@cacaofabriek.nl
https://www.cacaofabriek.nl/

 

 

Kunstcms_aankondiging.jpg

________________________________________________________________________________________________

18 februari

Gisteren verscheen onderstaand artikel over mijn expositie “The blue room” in het Eindhovens Dagblad. Het werd geschreven door Merel van den Nieuwenhof.

Artkel_ED_2020_klein.jpg

______________________________________________________________________________________________________________________________

9 februari

Een dagje achter de boekentafel van de Kippenberger Challenge in Witte de With, Rotterdam.

Witte.jpg

____________________________________________________________________________________________

1 februari 2020

Moveable Types 

07-02-2020 t/m 09-02-2020

Event

Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst

MOVEABLE TYPES is een boekevenement dat het belang van drukwerk en publicatie voor hedendaagse kunst benadrukt, samengesteld door Frances Horn. Bij Witte de With presenteert de beurs 18 uitgevers die vooral een nauwe band hebben met poëzie en performance.

In het kader van mijn deelname aan de Kippenberger Challenge afgelopen jaar ben ik gevraagd om een boekentafel samen te stellen met een selectie uit het werk van deelnemers aan de Challenge. Mijn selectie zal gepresenteerd worden op zondag de 9de februari.

EXPOSANTEN O.A:

MOVEABLE TYPES

vrijdag 7 februari 2020, 18 – 23 uur
zaterdag 8 en zondag 9 februari 2020, 11 – 18 uur
Locatie: Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst
Gratis toegang

Witte de Withstraat 50
3012 BR Rotterdam
Nederland

___________________________________________________________________________________________________________________________

 

8 januari 2020

Anne Vincent Dijkstra - The blue room

25-01-2020 t/m 08-03-2020

 

Galerie Nasty Alice, Eindhoven

van 25 januari tot 8 maart 2020 (gesloten op 13, 22 en 23 februari.)
opening 25 januari 15-17 uur


Anne Vincent Dijkstra (Etten-Leur) heeft een voorkeur voor de romantische periode en de romantische schilders zoals Caspar David Friedrich. Hij schildert met olieverf in slechts één kleur, Pruisisch blauw, de kleur van bevroren momenten. Hij schildert verschillende series zoals Ruins, X-stralen en Nano. Door zijn kleurgebruik te beperken, ligt de nadruk op de organisatie van lijnen en vormen.

Jump! is een talentontwikkelingsproject van de provincie Noord-Brabant met Galerie Nasty Alice, Jan van Hoof Galerie, Luycks Gallery en Galerie Mieke van Schaijk. Negen jonge kunstenaars worden ondersteund door middel van trainingen, cursussen en tentoonstellingen. Tijdens de solo van Anne Vincent Dijkstra introduceren we de talenten van Jump! in een kleine presentatie. Guido van Amelsfoort, Tessa Chaplin, Jeroen Duijf, Fang Mij, Remy Neumann, Rijkers & Blonk, Maurits Wouters, Murat Yildiz.

Galerie Nasty Alice
Sint Antoniusstraat 10
5616RT Eindhoven
Sebastiaan (06) 34 053 028
info@galerienastyalice.nl

openingstijden
alleen tijdens tentoonstellingen
Woensdag en donderdag 12.00 – 18.00
Vrijdag12.30 – 18.00
Zaterdag en zondag 12.00 – 17.00
__________________________________________________________________________________________________________

1 december 2019

The disappearance

A no face book

Unlimited Editions ltd., 2019, 102 pag., paperback, formaat: 14,8 x 21,0 cm,  oplage: 100 ex, ISBN -. Bijzonderheden: Zevenvijenveertigste en laatste boek in het kader van mijn deelname aan de Kippenberger Challenge.

Dit is mijn 7.45ste  en laatste boek voor de Kippenberger Challenge. Het boek bevat 44 tekeningen en één foto, zodat 45 procent van de pagina's (titel- en copyrightpagina niet meegerekend) bedrukt is en 55 procent leeg blijft. De tekeningen van verschillende bekende, minder bekende en volledig onbekende mensen werden jaren geleden uitgevoerd voor een ander project.

Ik gebruikte een van de boekvormige gummen die ik gemaakt heb (zie boek nummer 4 – The eraser) om een deel van hun gezichten uit te gummen. Naarmate het boek vordert, zijn er steeds minder details zichtbaar waardoor de laatste paar gezichten volledig leeg zijn. De gedachte achter dit 'no face-boek' is dat je je met de komende klimaatverandering afvraagt of er in het (nabije) toekomst nog wel gezichten zullen zijn. De zin op de achterkant van het boek is in dit opzicht veelbetekenend.
De foto op de laatste pagina is die van de kunstenaar aan het werk, die een tekening wist.

The_disappearance3.jpg

_______________________________________________________________________________________________

16 november 2019

The encyclopedia of lost knowledge

Volume I to VII

Etten-Leur, Les Éditions de Temps, 2019,  0 pag., rubber, karton, papier, lijm, formaat: 3,4 x 5,2 x 7,0 cm. oplage: 7 genummerde, gesigneerde en gedateerde exemplaren. Bijzonderheden: Zevende boek in het kader van mijn deelname aan de Kippenberger Challenge. Boekobject; 7 gummen in een boekendoosje.

Net als in het geval van "Th eraser" is " The encyclopedia of lost knowledge " een boekobject. Het bestaat uit zeven rechthoekige gummen die leeg zijn, op een kleine afdruk op de rug van elk na, met de aanduiding Vol.I, II, III etcetera.

Ze zitten in een boekendoos, zoals men dat ook wel ziet bij reguliere encyclopedieën. Maar net als bij The eraser’, hebben deze 'boeken' geen pagina's en bevatten ze geen informatie. Iedereen die hoopt verloren kennis terug te vinden in deze encyclopedie zal teleurgesteld zijn. In plaats daarvan kunnen deze gummen eerder verantwoordelijk worden gehouden voor het verlies van kennis, omdat ze vanuit hun functie bestemd zijn om informatie te vernietigen en niet om die te bewaren.

Book content

Book content

__________________________________________________________________________________________________________

10 oktober 2019

Domesday book

Unlimited Editions ltd., 2019, 114 pag., paperback, formaat: 19,5 x 27,4 cm,  oplage: 120 ex, ISBN -. Bijzonderheden: Zesde boek in het kader van mijn deelname aan de Kippenberger Challenge.

Dit kunstenaarsboek bestaat uit een verzameling van 54 collages. Het is een toe-eigening van een boek met dezelfde titel dat in 1962 werd gepubliceerd door Ed Fisher, een Amerikaanse karikaturist die zich vooral richt op sociale en politieke kwesties. De collages die op basis hiervan ontstonden werken als een poëtische benadering van de wereld om ons heen. Vrij associëren is wat deze collages vormt, maar nooit op een willekeurige manier. Er zijn altijd hints naar een betekenis, vaak geactiveerd door de ondertitels van de cartoons die vaak nog leesbaar zijn. In deze mix van schijnbaar ongelijksoortige beelden ontstaat een nieuwe betekenis en tegelijkertijd onthullen de composities van de collages, de kleuren, de ruwe ingrepen met de schaar een artistieke waarde.

 

Book content

__________________________________________________________________________________________________________

19 september 2019

Foxhole

 Londen, Less Than 500 Press, 2019, 53 pag., formaat: 14,9 x 21,1 cm,

 Een bijdrage van mijn hand verscheen in het vijfde nummer van “Foxhole”, een engelstalig tijdschrift, opgericht door Mark Beechill, dat onregelmatig verschijnt sinds 2015. Mijn bijdrage is getiteld “Monkey tie” en staat op bladzijde 30/31. Bijzonderheden: Vijfde boek in het kader van mijn deelname aan de Kippenberger Challenge.

Book content

__________________________________________________________________________________________________________________________

4 september 2019

The eraser

 Etten-Leur, Les Éditions de Temps, 2019,  0 pag., rubber, formaat: 4,0 x 2,9 cm,  oplage: 37 genummerde exemplaren ex. Bijzonderheden: Vierde boek in het kader van mijn deelname aan de Kippenberger Challenge. Boekobject; gum in de vorm van een boek.

 "The eraser" is een boekobject; in dit geval een gum die de vorm heeft van een boek. Het ontwerp is gebaseerd op dat van "Les éditions de minuit", een Franse uitgeverij die boeken publiceerde van schrijvers zoals Beckett, Sarraute en ook van Alain Robbe-Grillet. Zijn eerste roman heette "Les gommes" (de gummen) en leest als een detectiveverhaal, maar houdt zich vooral bezig met weven en vervolgens onderzoeken van een volledige mengeling van feit en fantasie.

Aangezien "The eraser" geen pagina's bevat, is het resultaat hetzelfde als bij een boek dat alleen blanco pagina's heeft: het bevat geen informatie.

Maar in dit geval biedt het ‘boek’ niet alleen geen enkele informatie, het kan ook worden gebruikt om informatie te vernietigen. En als het object als gum wordt gebruikt, zal het boek zelf geleidelijk aan volledig verdwijnen.

Eraser5.jpg

__________________________________________________________________________________________________________________________

17 augustus 2019

A portrait of the artist as a postcard

Etten-Leur, AVFD Postkartenverlag, 2019, 50 pag., ansichtkaartenboekje, formaat: 10,5 x 15,1 cm,  oplage: 175 ex, ISBN 978-90-805621-9-6. Bijzonderheden: Derde boek in het kader van mijn deelname aan de Kippenberger Challenge. De kaarten kunnen losgehaald worden uit het omslag.

Het boek bevat een selectie van 25 ansichtkaarten die ik in de loop der jaren heb verzameld. In plaats van de afbeelding op de voorkant te laten zien, is het de achterkant met de tekst die wordt afgedrukt. In een gecondenseerde vorm vertegenwoordigen ze mijn leven tot nu toe: plaatsen, reizen, vrienden, kunst, invloeden etc.
Op de andere zijde worden ‘kaarten’ van mijn eigen kunstwerken getoond, waarvan ook alleen de tekstkant is afgebeeld. Op deze manier reageren de kaarten op elkaar.


Omdat alleen de achterkant van de kaarten wordt getoond, is het aan de ‘lezer’ om zich de afbeeldingen in de titels voor te stellen
Dit zijn de enige ansichtkaarten ter wereld waarin zowel voor- als achterkant kan worden gebruikt om het adres van de ontvanger in te vullen. Daarom is het voor mij het ultieme ansichtkaartenboek.

Portrait_6.jpg

__________________________________________________________________________________________________________________________

23 januari 2019

The impeccable panoramacamera

 

Eigen beheer, 2018, 102 pag., gebonden hardcover, formaat: 10,7 x 28,2 cm,  oplage: 120 ex, ISBN -. Bijzonderheden: Tweede boek in het kader van mijn deelname aan de Kippenberger Challenge. Oblong formaat.

Dit boek bevat een selectie van ongeveer 50 foto's die ik in de loop van twintig jaar heb gemaakt met een panoramische camera. De foto's dagen het idee van het “interessante” uit. In tegenstelling tot een gewone camera ligt dit begrip in de panoramacamera uitsluitend in het formaat. Dus besloot ik de panorama camera tegen zichzelf te gebruiken. Om zo het vooraf bepaalde idee van schoonheid te verstoren.

Panoca.jpg

_____________________________________________________________________________________________________________

12 januari 2019

I don ‘t get it

Catalogue sans raison

Etten-Leur, Tick the Box, 2018, 204 pag., paperback, formaat: 11,9 x 17,0 cm,  oplage: 150 ex, ISBN 978-90-805621-8-9. Bijzonderheden: Eerste boek in het kader van mijn deelname aan de Kippenberger Challenge.

Deze 'catalogue sans raison' is een soort omgekeerde catalogue raisonné en roept alleen vragen op in plaats van antwoorden te geven. Blijkbaar moet de lezer die 'het niet snapt' de bonnen uitknippen en deze opsturen om nadere informatie te verkrijgen. Het boek bevraagt het idee van betekenis versus onbegrijpelijkheid, waarbij de  'oplossing' ergens ligt tussen volledige zinloosheid en het idee dat de toeschouwer meer moet weten om te leren begrijpen, zoals zo vaak het geval is in de (moderne) kunst.

I_don_t_get_it.jpg

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________